Tips

Για την συντήρηση και αξιοποίηση μαγειρεμένου κοτόπουλου από διατροφολόγο.

Το κοτόπουλο είναι ένα προϊόν που αρέσει αρκετά αφού μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα, ωστόσο ως ευπαθές προϊόν χρειάζεται ειδική μεταχείριση και αποθήκευση, τόσο πριν το μαγείρεμα, όσο και κατά τη διάρκεια μαγειρέματος και αργότερα ενώ είναι μαγειρεμένο.

Το φρέσκο κοτόπουλο πρέπει να διατηρείται κρύο σε κάθε στάδιο από τη σφαγή μέχρι τη διανομή και την αποθήκευση. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι κρύο όταν το αγοράσεις. Στο σπίτι τοποθέτησέ το αμέσως στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 οC ή χαμηλότερα.

Μπορείς να το μαγειρέψεις με ασφάλεια μέσα σε 1-2 ημέρες. Αν δεν γίνει κατανάλωση σε σύντομο χρονικό διάστημα 1-2 ήμερων τότε θα πρέπει να το βάλεις στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -17 οC. Όσο ταχύτερα παγώσει το κρέας τόσο περισσότερο διατηρεί την ελαστικότητά του. Θα πρέπει να το τυλιχθεί με ένα αεροστεγές πλαστικό περιτύλιγμα ή κάποιο δοχείο.

Με αυτό τον τρόπο θα το προστατέψεις από το έγκαυμα κατάψυξης που προκαλείται από τον αέρα που φτάνει στην επιφάνεια του τροφίμου και αλλοιώνει την ποιότητα της γεύσης και της υφής του. Ο πιο ασφαλής τρόπος απόψυξης είναι το ψυγείο, όπου το κοτόπουλο ξεπαγώνει αργά και η θερμοκρασία του δεν φτάνει ποτέ πάνω από το σημείο όπου ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων.

Το ξεπάγωμα μπορεί να διαρκέσει 1-2 μέρες. Αφού ξεπαγώσει μπορείς να το διατηρήσεις επιπλέον 1-2 μέρες στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψεις. Αν για κάποιο λόγο δεν μαγειρευτεί, μπορείς με ασφάλεια να το ξαναβάλεις στην κατάψυξη.

Η απόψυξη και η επανα-κατάψυξη μπορεί να γίνει μόνο 1 φορά. Το κοτόπουλο θα πρέπει να έχει εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74 oC, για να είναι ασφαλές όταν το τρως. Όταν μαγειρευτεί πρέπει να καταναλωθεί εντός 2 ωρών  αλλιώς θα πρέπει να το τοποθετήσεις στο ψυγείο σε κλειστά δοχεία. Εκεί μπορεί να μείνει μέχρι 3-4 μέρες.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορείς να το φας κρύο ή να το ζεστάνεις ξανά ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία 74 oC. Μπορείς επίσης, να το καταψύξεις και να το καταναλώσεις εντός 4 μηνών.

shutterstock_1040833642

Αμερικάνικο κοτόπουλο πανέ

 

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο τεμαχισμένο
  • 2 αβγά χτυπημένα με 2 κουταλιές γάλα
  • 1 γεμάτη κουταλιά πάπρικα
  • 4 γεμάτες κουταλιές αλεύρι
  • ½ φλ. γαλέτα (φρυγανιά κοπανισμένη)
  • 1 3/4 φλ. νιφάδες καλαμποκιού
  • Λάδι ηλιανθέλαιο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε τα κορν φλέικς για μερικά δευτερόλεπτα στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ, όσο για να τα ψιλοκόψετε (ή τα βάζετε σε μια πλαστική σακούλα και τα κοπανάτε) και τα αναμιγνύετε σε ένα  βαθύ πιάτο με τη γαλέτα. Σε ένα δεύτερο πιάτο βάζετε το αλεύρι ανακατεμένο με την πάπρικα και σε ένα τρίτο τα αβγά χτυπημένα με το γάλα. Αλευρώνετε πρώτα τα κομμάτια του κοτόπουλου, ύστερα τα βουτάτε στο αβγό φροντίζοντας να πιάσουν καλά παντού και τέλος στα κορν φλέικς με τη γαλέτα. Ζεσταίνετε 2 δάχτυλα λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και τα κοκκινίζετε μέσα, γυρίζοντάς τα για να ροδίσουν παντού. Ύστερα, τα απλώνετε σε ταψί του φούρνου στρωμένο με αντικολλητική λαδόκολλα και τα βάζετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά για να ψηθούν καλά.

Σουβλάκια κοτόπουλο

 

Υλικά

  • 6 μπούτια κοτόπουλο (χωρίς κόκαλο)
  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
  • 3 κόκκινες πιπεριές

Για τη μαρινάδα:

  • 1 φλ. γιαούρτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κουταλάκι κουρκουμά
  • ½ κουταλάκι κουταλάκι κύμινο
  • 1 κουταλάκι πάπρικα
  • ½ κουταλάκι ταντούρι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Κόβετε το κοτόπουλο και τις πιπεριές σε κύβους. Βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ μαζί με το κοτόπουλο και ανακατεύετε. Καλύπτετε από πάνω και αφήνετε να μαριναριστεί για 2 ώρες.

shutterstock_644649424
sm_logo

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΚΟΥΣΙΑΚΗ

Θέση Προφάρτα, Κορωπί Αττικής

email: info@kousiakis.com

Τηλ. 210 60.41.150, 210 60.41.156

2019 ABOVE All Rights Reserved.