Το κοτόπουλο είναι ένα προϊόν που αρέσει αρκετά αφού μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα, ωστόσο ως ευπαθές προϊόν χρειάζεται ειδική μεταχείριση και αποθήκευση, τόσο πριν το μαγείρεμα, όσο και κατά τη διάρκεια μαγειρέματος και αργότερα ενώ είναι μαγειρεμένο.
Το φρέσκο κοτόπουλο πρέπει να διατηρείται κρύο σε κάθε στάδιο από τη σφαγή μέχρι τη διανομή και την αποθήκευση. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι κρύο όταν το αγοράσεις. Στο σπίτι τοποθέτησέ το αμέσως στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4 οC ή χαμηλότερα.
Μπορείς να το μαγειρέψεις με ασφάλεια μέσα σε 1-2 ημέρες. Αν δεν γίνει κατανάλωση σε σύντομο χρονικό διάστημα 1-2 ήμερων τότε θα πρέπει να το βάλεις στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -17 οC. Όσο ταχύτερα παγώσει το κρέας τόσο περισσότερο διατηρεί την ελαστικότητά του. Θα πρέπει να το τυλιχθεί με ένα αεροστεγές πλαστικό περιτύλιγμα ή κάποιο δοχείο.
Με αυτό τον τρόπο θα το προστατέψεις από το έγκαυμα κατάψυξης που προκαλείται από τον αέρα που φτάνει στην επιφάνεια του τροφίμου και αλλοιώνει την ποιότητα της γεύσης και της υφής του. Ο πιο ασφαλής τρόπος απόψυξης είναι το ψυγείο, όπου το κοτόπουλο ξεπαγώνει αργά και η θερμοκρασία του δεν φτάνει ποτέ πάνω από το σημείο όπου ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων.
Το ξεπάγωμα μπορεί να διαρκέσει 1-2 μέρες. Αφού ξεπαγώσει μπορείς να το διατηρήσεις επιπλέον 1-2 μέρες στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψεις. Αν για κάποιο λόγο δεν μαγειρευτεί, μπορείς με ασφάλεια να το ξαναβάλεις στην κατάψυξη.
Η απόψυξη και η επανα-κατάψυξη μπορεί να γίνει μόνο 1 φορά. Το κοτόπουλο θα πρέπει να έχει εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 74 oC, για να είναι ασφαλές όταν το τρως. Όταν μαγειρευτεί πρέπει να καταναλωθεί εντός 2 ωρών αλλιώς θα πρέπει να το τοποθετήσεις στο ψυγείο σε κλειστά δοχεία. Εκεί μπορεί να μείνει μέχρι 3-4 μέρες.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορείς να το φας κρύο ή να το ζεστάνεις ξανά ώστε να αποκτήσει θερμοκρασία 74 oC. Μπορείς επίσης, να το καταψύξεις και να το καταναλώσεις εντός 4 μηνών.